Gargarite

Descriere

Speciile de gargarite apar intr-o gama larga de culori si forme ale corpului. Multe sunt insecte plate sau ovale. In functie de specie, gargaritele variaza in dimensiune de la aproximativ 3 mm pâna la peste 10 mm in lungime. De obicei, acestea sunt de culoare inchis-maroniu pâna la negru. Unele au zone sau fire de par stralucitoare care acopera o parte din corpul lor. Caracteristica cea mai importanta a gargaritelor este forma capului lor. O gargarita adulta are capul alungit care este lipit de corp.

Obiceiuri

La fel ca infatisarea lor, obiceiurile gargaritelor variaza si in functie de specie. Unele isi depun ouale in primavara lânga planta gazda, larvele se vor ascunde subteran si se vor hrani cu radacinile plantei. Unele larve vor ramâne in subteran pe timp de iarna si la suprafata ies adulti pe deplin crescuti in primavara. Se hranesc cu plante atât in stadiul larvelor, cât si in stadiul de adult. Ele pot fi extrem de daunatoare pentru sanatatea culturilor. Unele gargarite ataca semintele si semintele depozitate, dintre care cele mai frecvent intalnite este gargarita de orez.

Aparare

  • Cel mai probabil, proprietarii de case care vad gargarite sunt obisnuiti cu daunatorii de depozit.
  • Cele mai importante metode de control sunt gasirea materialului infestat si eliminarea acestuia.
  • Inspectarea cu atentie a articolelor inainte de cumparare poate ajuta la prevenirea unei noi infestari. Nu trebuie achizitionate produse cu defecte sau semne de deteriorare pe ambalaj.

Trebuie sa contactati un specialist in controlul daunatorilor pentru a va ajuta.